Araç üzerindeki elektronik sistem parçaları ile birlikte çalışan kontrol üniteleri bulunur. Kontrol üniteleri araç üzerindeki sensörlerden bilgi alarak çeşitli değerlendirmeler sonucu diğer sistem parçalarını ve motorun çalışmasını kontrol eder. Örneğin, motor kontrol ünitesi araç üzerindeki sıcaklık sensörü, lamba sensörü, hava kütle ölçüm sensörü, krank mili devir sensörü gibi birçok parçadan bilgi alarak, enjektör veya bujiler üzerinden yakıt ve ateşleme sistemini yönetir. Bu kontrol üniteleri üzerinden yapılan her türlü ölçüm, arıza tespit işlemleri, hata kodu okuma, hata kodu silme, adaptasyon gibi işlemlere diyagnostik denir.
Yeni nesil dizel ve benzinli araçlarda, sistemin çalışması ve sistemde çalışan sensör ve aktörlerin kontrolleri yapılmaktadır. Günümüzde benzinli ve dizel motorlarda ECU (elektronik kontrol ünitesi) iki görev üstlenmektedir. İlki, motorun çalışmasını sağlayacak sistemlerde bilgi toplamak ve ikinci olarak ise bu toplanan bilgileri sistemin ihtiyacına göre benzinli ise ateşleme ve yakıt sistemini, dizel ise yakıt püskürtme sistemini maksimum verim alınabilecek şekilde ayarlamaktır. Bütün bu bilgilerin algılanması ve işlenmesi olayına motor yönetim sistemi denilmektedir.
NEDEN ÖNEMLİ?
Aracın marka ve model özellikleri çerçevesinde motor, yakıt, ABS, EBD, ESP, AIRBAG vb. elektronik sensörlerinden aracın kontrol ünitesine (beyin) bilgi akışı olmaktadır. Bu bilgiler performans, arıza veya bilgi içerikli olabilir. Aracın kontrol ünitesindeki (beyin) kayıtlı olan bilgilere ulaşmak için üniteye, diagnostic cihazının bağlantısı bağlantı soketleri sayesinde yapılır. Kontrol ünitesine kayıt edilmiş olan bilgiler okunur ve ardından analiz edilerek arıza tespiti sağlanır. Bu hizmet kapsamında diagnostic cihazına bağlı olan yazıcı vasıtası ile tespit ve verilerin çıktısı alınabilir.